lördag 18 januari 2014

Manifestation

Var på manifestationen idag på Medborgarplatsen, för Samtyckeslag. Det var riktig god uppslutning, -6 grader och snöande till trots. Med tanke på alla friande domar i våldtäktsmål så är det så jävla på tiden att lagstiftningen, samt allmänna attityder i samhället ändras. Det är helt sjukt, att det allt som oftast är offret som skuldbeläggs och straffas. Vad hade du på dig? Har du haft sex med många tidigare? Var du full? Man ska kunna gå runt naken, full och ha ett välkänt sexuellt aktivt liv utan att någon, någonsin, tvingar sig på mot ens vilja. Och det här med att folk ger sig på medvetslösa, av t ex alkohol, som inte är kapabla till att säga något, det är så jävla vidrigt. Eller beter sig hotfullt, antingen själv eller i grupp, så offret inte vågar säga ifrån. Finns det inte en aktiv, ömsesidig vilja som det ges tydligt uttryck för så ska det inte ske! Det är så sjukt att det inte är självklart för alla.

Alla har bestämmanderätten över sin egen kropp. Vill man inte någon annans kroppsdelar i sig/på sig, eller övrig materia infört i sig av någon annan, så ska man slippa. Punkt. Det är så grundläggande att det är svårt att ta in att det inte är en grundläggande inställning hos alla.

Men det är det ju inte, obviously.

Sen, hur man har sex eller vem/vilka man har det med är inte relevant så länge en uttalad aktiv ömsesidig vilja SAMTYCKE finns där.

Var på det hela stora ett mycket bra event, med flera väldigt inspirerande talare, Gudrun Schyman bland annat, en person som jag först på senare tid fått väldigt stor respekt för. I takt med att mina egna inställningar ändrats de senaste åren så har jag också tvingats omvärdera tidigare uppfattningar. Inte alltid en lätt process, men en nyttig sådan. Jag tror att man bör vara öppen för förändring. Alltid.

Jämställdhetsfrågor har blivit väldigt viktiga för mig, att alla ska ha samma rättigheter, och skyldigheter, oavsett.

Inga kommentarer: